2.6.4 Regionale samenwerking en internationale betrekkingen
Dit scherm bestaat uit maximaal 4 blokken:
- collegeuitvoeringsprogramma 2018-2022;
- actuele bestuurlijke actiepunten;
- actuele beleidsontwikkelingen en
- kengetallen.
Via het + teken worden de details zichtbaar. Als er geen details zijn wordt het blok niet getoond.
Actuele beleidsontwikkelingen
Actuele beleidsontwikkelingen
Metropoolregio Amsterdam (MRA)
Het huidige convenant waarin de samenwerking binnen de MRA geregeld is wordt vervangen door nieuwe samenwerkingsafspraken. Het concept daarvoor is tot stand gekomen na diverse consultatierondes langs bestuurders, raden en staten. Colleges, raden en staten zijn in de gelegenheid gesteld wensen en opvattingen naar voren te brengen op de concept samenwerkingsafspraken. De definitieve samenwerkingsafspraken worden voor het eind van 2021 ter vaststelling aangeboden aan de deelnemers. Met ingang van 1 januari 2022 gelden de nieuwe samenwerkingsafspraken.
Vooralsnog is de bijdrage aan de MRA 1,53 euro per inwoner. De hoogte van de bijdrage per inwoner wordt telkens voor vier jaar vastgesteld in een MRA meerjarenbegroting, gelijktijdig bij het vaststellen van de MRA Agenda.
Gemeenschappelijke regeling Amstelland Meerlanden (AM)
In AM verband vindt de voorbereiding plaats op de samenwerking in de MRA via de AM Regiegroep en het AM raadsledenplatform. Regiosecretarissen AM voor Algemeen bestuurlijke taken, Economie, Wonen en Vervoer zorgen voor een goede ambtelijke en bestuurlijke voorbereiding en het aanhaken op de MRA.
De bijdrage aan de AM is 0,73 euro per inwoner.
Internationalisering
De samenstelling van de Amstelveense bevolking is de laatste jaren steeds internationaler geworden. Er wonen 138 nationaliteiten. Een op de vijf Amstelveners is international. 46% heeft een migratieachtergrond. Een in 2020 uitgevoerde analyse van internationals laat zien dat de grootste groep internationals kenniswerker is. Daarnaast is het aandeel internationale kinderen opvallend groot (29%). Ook de groep arbeidsmigranten groeit. Een aanzienlijk deel van deze groep is werkzaam in de ICT en wijkt daarmee af van het klassieke beeld van arbeidsmigranten.
Het in 2020 gepubliceerde rapport van de Wetenschappelijke Raad voor de Regering, “Samenleven in verscheidenheid” toont aan dat de demografische ontwikkeling meer vraagt dan alleen de integratie van internationale nieuwkomers. Er is aandacht nodig voor wat de impact van de toenemende internationalisering is op Nederlandse Amstelveners. Bij de verdere ontwikkeling van gemeentelijk beleid en diensten is het van belang om oog te hebben voor de samenstelling van onze bevolking en dat er bewustzijn is over de verschillende culturen in de stad. Dit raakt met name de beleidsvelden, onderwijs, wonen en sociale samenhang. Daarnaast is het van belang dat internationale nieuwkomers snel hun weg weten te vinden in onze samenleving. We zetten daarom meer in op Engelstalige communicatie.