3 Paragrafen

3.4 Bedrijfsvoering

Afdelingsoverstijgend & opgavegericht samenwerken

Wat willen we bereiken?
De AA organisatie zet stappen in het opgavegericht werken, waarbij we de opgaven in de stad centraal stellen. Onze werkcultuur en houding is gericht op de stad en samenwerking met partners en bewoners in de stad. Gemeentelijke processen en systemen die het werk ondersteunen kunnen meer gericht worden op de opgaven. Twee voorbeelden van belangrijke en grote opgaven zijn de implementatie van de Omgevingswet en de transformatie van Nieuw Legmeer.

Wat gaan we daarvoor doen?

Opgavegericht samenwerken naar de Implementatie van de Omgevingswet
De invoering van de Omgevingswet (Ow) op 1 juli 2022 is een omvangrijk en complex stelselwijziging die grote impact heeft op de rol, verantwoordelijkheden, beleids- en regelruimte van lokale overheden en daarmee ook op de lokale gemeentefinanciën. Tegelijk met de invoering van de Omgevingswet hebben we te maken met de invoering van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb). Ook deze stelselwijzing betekent een verandering van onze rol en verantwoordelijkheid in toetsing en handhaving.

Om deze transitie in goede banen te leiden, hebben wij een Programma-organisatie rondom de implementatie van beide wetten opgericht. Dit transitieteam bestaat uit projectleiders,  adviseurs, specialisten en ondersteuners die organisatiebreed de verbinding leggen met de betrokken afdelingen om zo een soepele inwerkingtreding te bewerkstelligen.

De komende maanden, tot aan de inwerkingtreding per 1 juli 2022, gaat veel aandacht naar de realisatie van het verkorten van de beslistermijnen van 26 naar 8 weken, het inrichten van het nieuwe VTH-systeem, en het aanpassen en inrichten van de bestaande werkprocessen op de Wkb. Daarnaast bekijken we ook welke financiële consequenties de invoering van de Ow en de Wkb met zich meebrengen.

Naast het ontwikkelen van het eerder genoemde randvoorwaardelijke instrumentarium, staan de komende maanden ook in het teken van verbinden en zorgen voor een ongestoorde dienstverlening voor en na de invoering van de Ow en de Wkb. Via een apart leer- en ontwikkeltraject worden medewerkers de komende tijd voorbereid op de veranderingen die de Wkb en de Ow van hen vragen.

Opgavegericht samenwerken Nieuw Legmeer
Er wordt gewerkt aan plannen om het verouderde bedrijventerrein Legmeer te transformeren in een gemengd, duurzaam, groen en toekomstbestendig woon- en werkgebied.

De aanleiding hiervoor was (en is) de grote behoefte aan woningen. Legmeer is op termijn niet toekomstbestendig en is de enige locatie binnen de bebouwde kom waar grootschalige woningbouw (zonder tijdelijke bewoning) mogelijk. De gemeente heeft de contouren voor de transformatie geschetst in de Nota van Uitgangspunten Legmeer (2018) op basis waarvan de Ontwikkelvisie Legmeer (2020) verder is uitgewerkt. De uitgangspunten en randvoorwaarden uit de Ontwikkelvisie worden verder uitgewerkt in een nieuw bestemmingsplan voor Legmeer, dat als ruimtelijk kader dient voor de toekomstige gebiedsontwikkeling.

Voor de realisatie is een multidisciplinair programmateam ingericht. Bestaande uit verschillende functies uit onze organisatie, van planeconomen tot controllers. De gemeentelijk organisatieonderdelen Sociaal Domein, Interne- en Externe dienstverlening en het Fysiek domein leveren op verzoek expertise (capaciteit) aan de programmaorganisatie. Als de afdelingen geen capaciteit kunnen leveren of de gevraagde expertise niet in huis hebben gaan we in huren. De ambtelijke stuurgroep bewaakt daarmee richting de bestuurlijke besluitvorming de complexe, integrale opgave van Nieuw Legmeer.

Het programmaplan houdt daarbij de G(R)OTIK-werkwijze aan (geld, organisatie, tijd, informatie en kwaliteit) inclusief een risicoanalyse en risicodossier. Het programmaplan biedt daarmee richting en sturing aan de gebiedsontwikkeling van bedrijventerrein Legmeer en de daarmee samenhangende opgaves.

Deze pagina is gebouwd op 01/19/2022 08:18:49 met de export van 01/19/2022 08:10:57